ŠENTJANŽEVO OLJE – POMOČ KOŽI

ŠENTJANŽEVO OLJE – POMOČ KOŽI
Če pomislimo, kateri domač pripravek je vedno kraljeval na policah naših babic, se skoraj gotovo lahko strinjamo, da je eden od njih, poleg arnike in kamiličnega čaja, tudi šentjanževo olje. Zakaj so ga naše babice tako rade pripravljale?

Glavni razlog je prav gotovo njegova široka uporaba pri kožnih težavah. Prav pride, ko nas opeče sonce ali se opečemo doma za štedilnikom, ko imamo pozimi suho in razpokano kožo, pri turih, aknah in drugih vnetnih težavah, pa tudi pri ranah, razjedah, urezninah in celo pri bolečinah v mišicah! Ob tem dolgem seznamu ni čudno, da je bilo šentjanževo olje včasih kot nekakšen nujni del prve pomoči. Seveda se v sodobnem času njegova učinkovitost ni nič zmanjšala, le na police trgovin so prišli novi izdelki, znanje o naravnih zdravilih pa iz roda v rod počasi tone v pozabo ...

Malokdo na primer ve, da je šentjanževka pri lajšanju depresije skoraj tako učinkovita kot nekateri sintetični pripravki, le da je njena dobra plat tudi ta, da nima škodljivih stranskih učinkov. To dejstvo je potrdilo tudi kar nekaj kliničnih študij.